22.05.2023

În perioadele 22 - 26 mai 2023 și 6 - 9 iunie 2023, Consiliul Județean Dâmbovița, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, va desfășura, în 15 de unități de învățământ primar din județul nostru, activități educative ce urmăresc ca elevii să conștientizeze importanța unei alimentații sănătoase, bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate.

Acțiunile se vor derula în cadrul Programului pentru școli al României, finanțat prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru anul școlar 2022-2023.

Fiecare elev participant va primi atât un pachet de rechizite, cât și fructe și produse lactate pentru realizarea etapei practice a acțiunilor. Produsele vor fi achiziționate de către Consiliul Județean Dâmbovița și vor fi livrate unităților de învățământ.

În perioada 22 - 26 mai 2023, în 11 unități școlare din județul Dâmbovița, și anume: Școala Gimnazială Cojasca, Școala Primară Iazu, Liceul Tehnologic Cojasca, Școala Gimnazială Bilciurești, Școala Gimnazială Pitaru, Școala Gimnazială Potlogi, Școala Gimnazială Românești Potlogi, Școala Primară Vlăsceni Potlogi, Școala Gimnazială Pictor Nicolae Grigorescu - Titu, Școala Gimnazială Titu Târg și Școala Gimnazială Braniștea se va organiza concursul „Carnavalul fructelor”, la care vor participa 1.929 elevi din clasele primare.

 În perioada 6 - 9 iunie 2023, în 4 unități școlare, și anume Școala Gimnazială Coresi Târgoviște, Școala Gimnazială I. Al. B. Voinești Târgoviște, Școala Gimnazială Vasile Cârlova Târgoviște și Școala Gimnazială Matei Basarab Târgoviște, se va organiza concursul „NOROC CU LAPTELE”, la care vor participa 2.016 elevi.

 Programul pentru școli al României are două componente: pe de o parte, distribuția de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și, pe de altă parte, desfășurarea de activități educative - întrucât simpla distribuție a produselor, în absența unor măsuri educative, nu este suficientă pentru a le imprima elevilor și preșcolarilor un stil de viață sănătos.

Dintre obiectivele Programului pentru școli al României amintim: conștientizarea preșcolarilor și elevilor, precum și sensibilizarea părinților în scopul susținerii și promovării unei alimentații sănătoase, bazate pe consumul de lapte și produse lactate, un stil de viață sănătos și respectul față de viața personală, sănătatea proprie, dar și a celorlalți;

 

 

 

deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor și prevenirea diferitelor afecțiuni (obezitate infantilă, diabet și boli cardiovasculare) mediatizând avantajele cu caracter nutrițional și fiziologic ale aportului de vitamine și minerale prin consumul de lapte și produse lactate; includerea, pe termen scurt și pe termen lung, a laptelui și produselor lactate în dieta copiilor; creșterea gradului de informare despre tipurile de produse alimentare locale și despre combaterea risipei alimentare.

Consiliul Județean Dâmbovița își propune să încurajeze și pe viitor implicarea cât mai multor școli în activități de acest gen, deoarece, dacă vrem să avem generații sănătoase pe termen lung, trebuie ca ele să cunoască în primul rând principiile unei alimentații sănătoase.

 

Compartimentul Imagine, Relaţii Externe,

Consiliul Judeţean Dâmboviţa