02.02.2024

Comunicat de presă 

 

       

 

                 Domnul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, dr. ec. Corneliu ȘTEFAN a semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale la biblioteci” prin Planul Național de Redresare și Reziliență, INVESTIȚIA I17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale , Operațiunea D. Competențe digitale, Capital Uman și utilizarea Internetului, Componenta 7 – Transformarea digital.

Astfel, urmare identificării nevoilor comunităților locale s-a concretizat parteneriatul dintre județul Dâmbovița prin Consiliul Județean Dâmbovița și următoarele UAT-uri în vederea realizării proiectului “Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale la biblioteci” alături de: comuna Răzvad, comuna Gura Ocniței și comuna Gura Foii  (cele trei hub-uri) și Municipiul Moreni, Comuna Aninoasa, Comuna Bezdead, Comuna Bilciurești, Comuna Brănești, Comuna Bucșani, Comuna Ciocănești, Comuna Cobia, Comuna Cojasca, Comuna Conțești, Comuna Costeștii din Vale, Comuna Dobra, comuna Doicești, comuna Dragomirești, comuna Gura Șuții, comuna Ocnița, comuna Perșinari, comuna Pietrari, comuna Produlești, comuna Raciu, comuna Sălcioara, Comuna Ulmi, Comuna Valea Mare, Comuna Văleni-Dâmbovița, Comuna Vișinești și Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște.

1. SURSA DE FINANȚARE: Planul Național de Redresare și Reziliență, INVESTIȚIA I17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, Operațiunea D. Competențe digitale, Capital Uman și utilizarea Internetului, Componenta 7 – Transformarea digital.

2. Valoarea totală a proiectului: 3.613.269,30 lei (TVA inclus), din care cheltuieli totale eligibile în valoare de 3.415.840,66 lei (TVA inclus), contribuția proprie a celor 3 hub-uri în valoare de 174.930,00 lei ( TVA inclus) și cheltuielile neeligibile în valoare de 11.788,64 lei (taxe, comisioane, nepurtătoare de TVA).

3. Obiectivul general al proiectului reprezintă crearea unui cadru instituțional și tehnic pentru dezvoltarea / îmbunătățirea competențelor digitale în comunități din aria județului Dâmbovița care au acces limitat la tehnologia informațiilor și comunicațiilor (TIC) și la condiții de instruire digitală.

4. Obiectivele specifice ale proiectului:

Obiectiv specific 1 - Crearea a 3 hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale (Răzvad, Gura Foii și Gura Ocniței), interconectate în cele trei biblioteci și asigurarea conexiunii cu Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița.

Obiectiv specific 2 - Renovare (inclusiv extindere) și echipare cu calculatoare și echipamente tehnice pentru 3 biblioteci rurale (Răzvad, Gura Foii și Gura Ocniței), ce vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale până în trimestrul 4 al anului 2025.

Obiectiv specific 3- Schimbare/modernizare echipamente informatice în 26 de biblioteci din județul Dâmbovița (Moreni, Aninoasa, Bezdead, Brănești, Bucșani, Ciocănești, Cobia, Cojasca, Conțești, Costeștii din Vale, Dobra, Doicești, Finta, Găești, Bilciurești, Gura Șuții, Ocnița, Perșinari, Pietrari, Produlești, Raciu, Sălcioara, Valea Mare, Văleni Dâmbovița și Vișinești).

 Obiectiv specific 4 - Dezvoltarea competențelor de bază, cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-mediei, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația antreprenorială digitală, al unui număr de 2550 de cetățeni din comunități defavorizate în cei trei ani de implementare a proiectului.

5. TOTALUL GENERAL al cheltuielilor pentru renovarea și amenajarea celor 3 biblioteci țintă (Gura Foii, Gura Ocniței și Răzvad) va fi de 1.857.737,97 lei cu TVA, din care  cheltuieli pentru investiția de bază în cadrul renovării (extinderii) celor 3 HUB-uri vor fi în valoare de 1.443.411, 00 cu TVA ei din care:

 

  • 967.124,00 lei pentru Construcții și instalații;
  • 32.400,00 pentru Montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale;
  • 254.000,00 lei pentru Utilaje, echipamente tehnologice și funcționali care necesită montaj;
  • 187.887,00 lei pentru dotări;
  • 2.000,00 lei pentru active necorporale.

6. TOTAL BUGET ECHIPAMENTE CU TVA: 1.204.571,55 lei

Dotări echipamente biblioteci: -au identificat trei entități care vor deveni hub-uri de competențe digitale și 26 de biblioteci care pot asigura suportul tehnic prin echipamente informatice noi (173 dispozitive informatice, din care 37 PC Desktop-uri, 94 laptopuri și 42 tablete).

 

A

B

C

 

 

TABEL COMPLET DOTĂRI

 

 

Denumire produs

Cantitate

1

Tablă interactivă

29

2

Computer desktop cu monitor

37

3

Laptop

94

4

Tabletă

42

5

Dispozitive de protecție la supratensiune (prelungitoare electrice avansate)

98

6

Cameră videoconferință

29

7

Căști cu microfon

87

8

Sistem sunet

29

9

Imprimantă multifuncțională monocrom

29

10

Imprimantă 3D

3

11

Set robotică cu platforma de învățare. Reprezintă un set complet de robotică care poate fi folosit atât începători cât și avansați.

5

12

KIT soft bibliotecă, pentru 5 ani

1500

13

Platforma de învățare AI pentru 200 utilizatori

1

14

Stereo set

2

                                                        7. DURATĂ DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI: 35 luni de la data semnării contractului de finanțare.

 

    01.02.2024