07.09.2023

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, are deosebita plăcere de a anunța că, în perioada septembrie - decembrie 2023, Muzeul de Artă din Târgoviște va găzdui prima ediție a expoziției Trienala Internațională de Sculptură Vasile Blendea, care poartă numele artistului ce şi-a legat viaţa şi opera de meleagurile târgoviştene - Vasile BLENDEA.

Numele maestrului Vasile Blendea poate fi găsit în numeroase jurnale și opere literare ale scriitorilor și artiștilor care l-au avut dascăl la Liceul „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște, precum și ca autor a diferite lucrări de artă, răspândite în tot județul Dâmbovița și în țară.

Istoria țării și a orașului Târgoviște este oglindită de sculptorul Vasile Blendea prin documentele artistice și monumentele realizate de-a lungul a aproape jumătate de secol de activitate - expuse în județ, dar mai ales în muzeul de pe Strada Poet Grigore Alexandrescu, care adăpostește Colecția Vasile și Emilia Blendea (donație a nepotului său, artistul Constantin Blendea).

Înființarea Trienalei Internaționale de Sculptură „Vasile Blendea” urmărește omagierea maestrului sculptor, monumentalist, restaurator și pictor Vasile Blendea, unchi și bunic al artistei și restauratoarei Adriana Blendea și, totodată, asigurarea unei continuități a strădaniei sale în realizarea de sculpturi și monumente, prin extinderea relațiilor Muzeului de Artă cu artiști din întreaga țară și din restul Europei.

Lucrările expuse în cadrul Trienalei Internaționale de Sculptură „Vasile Blendea” acoperă o întreagă gamă de tehnici de sculptură. Astfel, pot fi admirate creații artisitice realizate prin tehnicile tradiționale de cioplire (în lemn, piatră ori săpun), turnare (turnarea și cizelarea bronzului - șlefuire, patinare etc.), sudare (fier, inox) sau prin tehnici mai noi, de modelare cu materiale experimentale ușoare și rezistente.

Printre premianții acestei prime ediții a trienalei, se află atât nume consacrate în sculptura românească (Alexandru Podea, Bogdan Hojbotă, Dumitru Gârea), cât și nume ale unor tineri debutanți (Mircea Lazăr, Ioana Alecu, Filip Voicu), care își croiesc, cu pași timizi, drum în artă.

Vă invităm să descoperiți o mică parte din sculptura contemporană - cu forme și idei variate, noi sau reinterpretate - la deschiderea expoziției din data de 8 septembrie 2023, ora 15:00, la etajul Muzeului de Artă din Târgoviște, Calea Domnească nr. 185.

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliul Județean Dâmbovița