08.10.2021

                        Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la sediul Muzeului de Istorie din Târgoviște, situat pe Calea Domnească, nr. 189. Vernisajul va avea loc marți, 12 octombrie 2021, la ora 13:00.

                        Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște este a cincea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la MNIR, în intervalul 29 iulie - 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la Muzeul Orașului Oradea - Complexul Cultural (8 decembrie 2020 - 24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2-25 aprilie 2021), Muzeul Județean Buzău (12 mai - 27 iunie 2021) și Muzeul Național al Banatului (7 iulie - 3 octombrie 2021).

                        Expoziția este rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, Asociația RoMilitaria, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Mircea cel Bătrân” Dâmbovița.

                        Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc la data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

                        În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor - Nicolae Iorga - In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

                        Vizitatorii vor avea ocazia să vadă un model de tunică din anul 1930, de căpitan jandarm, completată cu o centură cu lăduncă, model 1930, pentru ținuta de ceremonie, o centură de ceremonie din fir model 1930 cu pafta și alte elemente uniformologice originale și deosebit de rare, care au fost oferite cu generozitate de colecționarul Vișan Marius-Lucian. Prezentarea istoriei Jandarmeriei dâmbovițene a fost posibilă și prin contribuția domnului Mâinea Vasile, care a împrumutat brevete, medalii și fotografii ce au aparținut bunicului său, caporalul Gheorghe Zenovie, participant la cel de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Mircea cel Bătrân” Dâmbovița a oferit informații, fotografii și obiecte care permit prezentarea istoriei recente a jandarmilor dâmbovițeni și participarea acestora la activitățile desfășurate pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice în Kosovo, precum și pe timpul participării la misiunile în teatrul de operații Afganistan.

            Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate”, publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

            Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată în perioada 12 octombrie 2021 - 9 ianuarie 2022, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00, ultima intrare fiind la ora 16:15.