12.04.2024

Comunicat de presă

 

COMORI ÎN OBIECTIV: „CAVALERI DE TÂRGOVIȘTE”

 

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, continuă, sub genericul Comori în obiectiv, seria de expuneri lunare a obiectelor descoperite pe cale arheologică și intrate în patrimoniul cultural național mobil.

Noua propunere are la bază expoziția de cahle „Cavaleri de Târgoviște”, organizată la Curtea Domnească din Târgoviște, în clădirea Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești, într-un spațiu special amenajat.

Fascinând societatea modernă, cavalerul medieval a fost purtătorul unui imaginar aparte, Evul Mediu fiind considerat o epocă a masculinității, în care ethosul cavaleresc era idealizat în contextul luptei pentru credința creștină și, în general, pentru protecția celor ce nu se puteau apăra. Model militar și totodată statut social, cavalerismul a imprimat imaginea sa pe fațada istorică a Evului Mediu.

Imaginea cavalerilor poate fi regăsită în literatura medievală, în picturi laice și religioase, sculpturi, tapiserii etc. Un alt spațiu în care întâlnim imaginea cavalerului este paramentul sobei, instalație de încălzit (și gătit) care poate fi simplă sau o adevărată operă de artă, la fel cum și reprezentările de cavaleri pot fi mai puțin reușite sau foarte bine realizate plastic. Astfel, pereții sobei erau împodobiți cu modele de cahle, deseori diferite ca reprezentare, care alcătuiau frize decorative succesive, imprimând camerei de locuit un decor aparte. Amplasate în simple încăperi sau decorând somptuoasele săli ale castelelor și palatelor medievale, sobele care aveau ca decor cavaleri sau scene cavalerești transmiteau nu doar căldură, ci și o anumită ideologie. A fi cavaler nu era o modă, ci un ideal.

În cadrul unei cercetări arheologice, dar și întâmplător, din pământ, răsare câte un ciob de cahlă în care vedem adesea, doar fragmentar, cavalerul și calul său.

Reprezentați în acțiune sau static, cavalerii și caii au întotdeauna o statură impunătoare, fiind îmbrăcați în echipamente militare sau de paradă, spectaculoase.

Târgoviștea a fost și ea, cândva, un oraș al cavalerilor, iar istoria și pământul stau mărturie în acest sens. Piesele expuse datează din perioada secolelor XIV-XVII, fiind descoperite în cuprinsul orașului și la curtea domnească.

Expoziția poate fi vizitată în perioada aprilie-mai 2024, la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești.

Vă așteptăm cu drag!

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița