11.12.2023

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, a organizat anul acesta, a IX-a ediţie a Bienalei Naţionale de Gravură „Gabriel Popescu”. Bienala poartă numele primului mare gravor, născut pe meleaguri dâmbovițene, care a locuit și a creat – în casa atelier de la Vulcana Pandele, unde se află unica presă din lemn, cu valțuri, pentru imprimat gravuri în metal, din România.

La această ediție a Bienalei Naționale de Gravură „Gabriel Popescu” au fost înscrise 61 de lucrări la Secțiunea Gravură Tradițională și trei lucrări la Secțiunea Gravură Experimentală (Afiș).

În urma deliberării din data de 29 noiembrie 2023, juriul, întrunit în componenţa: conf. univ. dr. Ioana Beldiman – preşedinte, lect. univ. dr. Ovidiu Croitoru – membru, muzeograf artă Maria Neacşu – membru,  muzeograf Elena Șontea - secretar, a hotărât premierea a opt lucrări.

Premianții acestei ediții sunt: 

Secțiunea: Gravură tradițională

PREMIUL I – PARASCA Alma - Laura, În dreptul ușii, linogravură imprimată pe hârtie japoneză, ex. 1 / 2, 2023 (nr. 10)

PREMIUL II – BATISTA Ovidiu, Peace refugees, aquaforte și aquatinta, ex. probă / artist, 2023 (nr. 20)

PREMIUL III – VOCHIN Mihnea, Cina de taină, mezzotinta, E.A., 2023 (nr. 8)

MENŢIUNEA I – CARAMAN Cosmin - George, Ecourile fericirii, pointe sèche, ex. 1 / 5, 2023 (nr. 25)

MENŢIUNEA A II-A – BONDOC Bianca - Ionela, În căutarea sufletului, litografie, 2022 (nr. 53)

MENŢIUNEA A III-A – MAIORESCU Lucreția, Aman III, seria Structuri mecanomorfe, linogravură, ex. 1 / 5, 2023 (nr. 4)

PREMIUL SPECIAL – NECIU Andrei - Răzvan, Ce-i în cuburi nu-i minciună, aquaforte și aquatinta, ex. 1 / 10, 2022 (nr. 15)

Secțiunea: Gravură experimentală (Afiș) 

PREMIUL I – DRĂGOI Bogdan, Afiș Bienala Gabriel Popescu, 2023

Juriul a hotărât acordarea unei diplome onorifice – Diplomă de excelență și pentru continuitatea prezenței la Bienala de Gravură „Gabriel Popescu”, doamnei Atena Elena SIMIONESCU distins gravor, personalitate a artei noastre contemporane. 

Având în vedere prevederile Ordonanței nr. 90 din 27 octombrie 2023, câștigătorii nu vor primi premii în bani, ci doar diplome, iar lucrările vor fi expuse temporar în expoziția dedicată Bienalei, urmând ca la finalul perioadei de expunere să fie returnate artiștilor.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 decembrie 2023 - 24 februarie 2024, la Muzeul de Artă, de marți – duminică, între orele 9.00 – 17.00.

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița