08.06.2013

Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, vizită de lucru pe şantierele de lucrări la infrastructura din Dâmboviţa

 Asfaltare DJ 723 Văleni Dâmboviţa – Limită judeţul Argeş

    Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, s-a deplasat astăzi, 7 iunie, în mai multe localităţi ale judeţului pentru a urmări stadiul lucrărilor de alimentare cu apă, canalizare, cele ce ţin de infrastructura rutieră, precum şi alte investiţii importante începute în judeţ dar care nu au fost finalizate. Pe tot parcursul vizitei de lucru, şeful administraţiei judeţene a fost însoţit de senatorul de Dâmboviţa, Leonardo Badea.

    Prima oprire a preşedintelui CJD a fost la obiectivul „Asfaltare DJ 723 Văleni Dâmboviţa – Limită judeţul Argeş, în lungime de 1,3 km, investiţie a cărei valoare totală este de 1,8 milioane lei, sumă asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Lucrarea a fost începută în toamna anului 2012, iar în prezent, se lucrează în ritm alert, urmând ca în maxim două luni investiţia realizată prin SC Lucrări Drumuri şi Poduri să fie finalizată.

    Practic prin această investiţie se scurtează la jumătate distanţa pe care locuitorii din Văleni şi zonele limitrofe o parcurg până la Piteşti, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu: „Drumul de legătură între Văleni Dâmboviţa şi Boteni Argeş este investiţia Consiliului Judeţean. Este vorba de 1,3 kilometri de drum, costurile sunt de 1,8 milioane lei, un pic cam mari, dar cu o motivaţie foarte exactă, se fac vreo 20 de podeţe pe traseu, până în centrul comunei Văleni şi sunt anumite zone în care facem şanţuri dalate pentru a putea colecta apele şi a menţine drumul în stare cât mai bună. Lucrarea va fi finalizată anul acesta şi înseamnă pentru locuitorii din zona Malu cu Flori - Văleni - Pucheni - Lăicăi - Argeş - Cetăţeni o scurtare a drumului spre Piteşti, adică nu mai merg prin Câmpulung Muscel şi Piteşti, ceea ce însemna 80 de kilometri, ci vor merge doar 42 kilometri Văleni - Boteni - Piteşti. În maxim 2 luni investiţia va fi finalizată”.

    Atât primarul localităţii Văleni Dâmboviţa, Gheorghe Lungu, cât şi primarul comunei Boteni din judeţul Argeş, Vasile Leau, şi-au manifestat bucuria de a finaliza această investiţie importantă:

Gheorghe Lungu: „Este un drum de o importanţă deosebită atât pentru locuitorii din Văleni, cât şi pentru toată zona Muscelului, pentru că se scurtează drumul către Piteşti. Acest drum dă importanţă la toate plantaţiile de pomi, la toate terenurile care sunt în zonă, accesul este mult mai uşor şi oamenilor le va fi foarte uşor să îngrijească plantaţiile şi să îngrijească pământul în general”.

Vasile Leau: „Este o mare bucurie atât pentru locuitorii din comuna Boteni, cât şi pentru cei din Văleni, întrucât acest drum este unul strategic şi trebuia neapărat făcut. Era oportun întrucât făcea legătura atât cu schimbul de marfă, cu târguri, cu schimburi culturale, nu mai ocolim 80 de kilometri să ajungem în Dâmboviţa”. Leonardo Badea, senator USL de Dâmboviţa în Colegiul 1 Fieni - Valea Dâmboviţei - Pucioasa, a adăugat: „Astăzi, prin grija preşedintelui CJD şi a consilierilor judeţeni, se face această lucrare de maximă importanţă pentru Dâmboviţa şi pentru locuitorii de pe Valea Dâmboviţei. Ne-am hotărât să vorbim mai puţin şi să punem mai mult în practică”.

• Sistem de canalizare şi extindere reţea de alimentare cu apă – Malu cu Flori

    O altă investiţie a cărei stadiu de derulare preşedintele CJD a dorit să îl cunoască este obiectivul din comuna Malu cu Flori, unde se lucrează la realizarea sistemului de canalizare. Lucrările au fost începute în acest an, finanţarea fiind asigurată prin Administraţia Fondului de Mediu. Reţeaua de canalizare se întinde pe 7 kilometri, iar valoarea totală a investiţiei este de 4,3 milioane lei. „La Malu cu Flori sunt mai multe proiecte în derulare. Avem asociere pentru lucrări Consiliul Judeţean – Consiliul Local Malu cu Flori, asociere căreia îi vom da drumul după ce finalizăm canalizarea”, a precizat preşedintele CJD.

• Apărare mal şi alimentare cu apă – Pucheni

    În localitatea Pucheni, zonă afectată de alunecările de teren se derulează în prezent o lucrare de apărare de mal, în valoare de 29 miliarde lei vechi. Investiţia cuprinde drumul de legătură între această localitate şi comuna Runcu.

    De asemenea, tot în Pucheni se execută lucrări de alimentare cu apă din fonduri asigurate de Consiliul Judeţean pentru o lucrare de alimentare cu apă. Adrian Ţuţuianu, preşedinte CJD: „Apărarea de mal este o lucrare de 2,9 milioane lei. Am început aici pentru că drumul era rupt, este drumul de legătură între Pucheni şi comuna Runcu, prin satul Brebu. (…) A doua lucrare pe care o avem aici este de alimentare cu apă. Am alocat bani pentru că este o situaţie dificilă, nu au apă, lucrările sunt începute de foarte mulţi ani”.

    În comuna Malu cu Flori se lucrează în prezent şi la Centrul de Informare Turistică, proiect derulat prin Autoritatea Naţională de Turism, ce vizează 4 zone ale comunei. Primarul localităţii, Toma Pricopie, speră ca până în luna septembrie a acestui an acest centru să devină funcţional.

• Extindere reţea de gaze - Voineşti

    Un alt şantier inspectat de preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a fost cel de extindere a reţelei de gaze naturale, care se execută pe drumul de legătură între satele Voineşti şi Gemenea – Brătuleşti, stadiul fizic al lucrărilor fiind de 60%. Investiţia constă în realizarea a aproximativ 4 km de reţea de alimentare cu gaze şi este finanţată de la bugetul local, în valoare de 446.726 lei. „Este vorba despre o extindere pe gaze naturale pe o lungime de 3,9 kilometri, care face legătura între satul Voineşti şi satul Gemenea - Brătuleşti. Lucrarea a început acum o lună şi jumătate şi sper ca în două săptămâni să dăm drumul la gazele naturale”, a precizat primarul comunei Voineşti, Gabriel Sandu.           

    Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a efectuat o scurtă vizită şi în satul Onceşti, ce aparţine de comuna Voineşti, unde s-a interesat de starea în care se găseşte în prezent bisericuţa din lemn, construită în anul 1814.

    Pentru biserica – monument istoric, categoria A din Onceşti, primarul comunei Voineşti, Gabriel Sandu, a precizat că în anul 2009 a fost depus un proiect pe fonduri europene la ADR Sud Muntenia pentru restaurarea lăcaşului şi asfaltarea căilor de acces. Valoarea proiectului este de 4,1 milioane lei, din care 2% contribuţia Consiliului Local, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, suportate tot din bugetul Consiliului Local de 3,8 miliarde lei. “De marţi, o firmă din Satu Mare, care a restaurant bisericuţe şi la Vatican vor veni să restaureze această perlă a satului Onceşti din comuna Voineşti. S-a încercat o restaurare în 1857, iar ultima restaurare în anul 1958. Sper să facem resfinţirea acestei biserici fix la 200 de ani, adică în anul 2014”.

    Vizita în comuna Voineşti a continuat la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti. Aici preşedintele Consiliului Judeţean s-a întâlnit cu mai multe grupuri de elevi şi profesori care vizitau livezile staţiunii, în baza unei măsuri aprobate în cadrul programului „Fructe în şcoli”: „Ne-am propus să nu mai facem pliante, ci să-i aducem pur şi simplu pe copiii din şcolile din judeţ aici(…)Pentru 2014 intenţionez să depun un proiect împreună cu staţiunea de aici, cu cea de la Mărăcineni şi Consiliul Judeţean Argeş prin care să valorificăm potenţialul ştiinţific existent în cele două staţiuni pomicole şi să implic staţiune Voineşti în programul de reconversie a plantaţiilor pomicole din judeţ, alături de Camera Agricolă, Direcţia Agricolă şi APDRP care va derula fondurile în proiect”.

    Agenda de lucru a preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, de astăzi, s-a încheiat cu vizitarea şantierului de lucrări de la campusul şi sala de sport din cadrul Grupului Şcolar Voineşti.