19.06.2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a participat astăzi, 18 iunie 2013, la masa rotundă organizată la sediul instituţiei noastre de către Institutul pentru Politici Publice Bucureşti (IPP) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu tema: Parteneriatul – soluţie eficientă pentru servicii sociale sustenabile în judeţul Dâmboviţa.

La dezbateri au participat: Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Violeta Alexandru, directorul Institutului pentru Politici Publice Bucureşti, Elena Iorga, director de programe din cadrul IPP, vicepreşedintele CJD, Gabriel Grozavu, secretarul judeţului Ivan Ivanoff, Cristiana Bucur, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Dâmboviţa şi ai ONG- urilor locale şi naţionale.

Lucrările dezbaterii au fost deschise de preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, care a ţinut să sublinieze importanţa acestor întâlniri ce aduc în faţa opiniei publice subiecte extrem de importante din domeniul serviciilor sociale.

Violeta Alexandru, directorul Institutului pentru Politici Publice Bucureşti, a ţinut să precizeze că, masa rotundă organizată astăzi la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa îşi propune să identifice punctele comune de interes din domeniul serviciilor sociale, respectiv a oportunităţilor de parteneriat cu organizaţii neguvernamentale active în acest sector :”Am constatat mai bine decât în alte judeţe oportunităţi de colaborare cu organizaţii specializate şi foarte bine pregătite să ofere un parteneriat consistent administraţiei locale. Dorinţa noastră a fost să subliniem faptul că de un an şi mai bine este un nou cadru legislativ în România ceea ce priveşte administrarea serviciilor sociale, că ne pregătim cu un nou exerciţiu financiar de la Uniunea Europeană, care după cum bine ştiţi, nu vreau să folosesc clişee, România este aşteptată ca deja să contureze în domeniul social o serie de priorităţi şi probleme. Este un moment bun să vedem cum se deschide legislaţia către parteneriat cu societatea civilă la nivelul administraţiei locale, cum anume am putea dacă am dori, dacă e oportun pentru noi să abordăm serviciile sociale prin prisma contractării operatorilor privaţi care lucrează şi sunt specializaţi în domeniu şi ce ne rămâne nouă administraţiei de făcut pentru că ne rămân multe lucruri de făcut ca să gestionăm serviciile de asistenţă socială”.

Codrin Scutaru, secretar de stat  în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a ţinut să transmită semnalul său şi interesul special pe care îl are pentru domeniul serviciilor sociale, dar şi pentru judeţul Dâmboviţa, care se află într-o poziţie foarte bună  comparativ cu alte judeţe din ţară unde numărul de beneficiari este mai mare şi problemele sunt mai multe:”Mă bucur că sunt astăzi aici şi că am ocazia să stăm de vorbă. Mulţumesc IPP care este un partener constant al nostru, am primit sprijinul dumnealor în toate demersurile pe care le facem pentru sistemul protecţiei persoanelor cu handicap din România, prin studiile aferente. Mulţumesc acestui institut care este o referinţă până la urmă în cadrul societăţii civile din România şi ca brand, dar mai ales ca activitate. Mulţumesc de asemenea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, domnului preşedinte Adrian Ţuţuianu pentru că este deschis la astfel de iniţiative şi mai ales pentru că şi participă şi se implică în mod activ. Ministerul Muncii are câteva priorităţi pentru perioada imediat următoare pentru serviciile sociale. O primă prioritate ar fi că din anul 2014 se vor aplica prevederile Legii nr. 197/2012 privind formula de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, venim cu o nouă abordare pe această zonă, un nou mod de acordare a subvenţiilor. Vom avea din anul 2015  o strategie integrată a dezvoltării serviciilor sociale la nivel de minister. Economia socială este un punct în care vrem să venim cu un proiect de lege care acum se află în analizare externă pe care să-l propunem circuitului instituţional pentru a avea în România, a fi printre pionierii economiei sociale din Europa. Am discutat deja cu colegii din Franţa acest lucru. Pregătim o strategie pentru persoanele vârstnice pentru perioada 2014 – 2020 şi care să vizeze îmbătrânirea activă şi racordarea acestor persoane la activităţi care să le menţină într-o stare de sănătate îmbunătăţită”.

Potrivit IPP, cu o rată a contractării sociale de aproximativ 5% la nivel naţional, judeţul Dâmboviţa este în prezent unul dintre judeţele care a făcut primii paşi în direcţia dezvoltării unor parteneriate cu organizaţii neguvernamentale furnizoare de servicii sociale.

Întâlnirea de astăzi este cea de a doua dintr-o serie naţională de consultări între preşedinţii de Consilii judeţene, Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu furnizori privaţi de servicii sociale facilitată de Institutul pentru Politici Publice Bucureşti.

Pe parcursul dezbaterii, în Piaţa Tricolorului a fost organizat şi un târg al serviciilor sociale din Dâmboviţa.