13.10.2012

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu şi Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, au participat vineri, 12 octombrie 2012, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, la două evenimente importante pentru oraşul Pucioasa:  inaugurarea  Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Pucioasa şi lansarea la Şcoala “Elena Donici Cantacuzino” a proiectului "Laboratorul Verde al Reciclării".

Prima oprire a vizitei ministeriale a avut loc la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Pucioasa, unde a fost tăiată panglica inaugurală, gazdă fiind directorul Direcţei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Cristiana Bucur.

 Imobilul construit în anul 1970 a necesitat intervenţii de extindere, reparatii, reabilitare, amenajările fiind impuse de adaptarea construcţiei existente  la standardele reglementate de actele normative în vigoare cu privire la centrele rezidenţiale pentru adulţii cu handicap.

La eveniment au mai fost prezenţi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Leonardo Badea şi Gabriel Grozavu, secretarul judeţului, Ivan Vasile Ivanoff, subprefectul judeţului Antonel Jîjîie şi autorităţi ale administraţiei locale din oraşul Pucioasa.

Finanţarea lucrărilor a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 445/04.05.2011, prin care s-a alocat prin MMFPS, suma de 3.029 mii lei.

Cristiana Bucur, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a evidenţiat cu acest prilej importanţa finalizării acestui proiect:” Este un moment important, atât pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, câr şi pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Pucioasa, pentru că am reuşit să finalizăm un proiect derulat prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale într-o perioadă destul de scurtă, în nouă luni de zile. A fost un proiect destul de greu, pentru că a fost realizat cu beneficiarii în interior, nu a fost simplu. A trebuit să respectăm standardele de calitate, să le respectăm toate regulile şi toată legislaţia care ni se impunea pentru aceşti beneficiari, dar eu consider că am reuşit să realizăm un lucru bun aici (...). Nu ar fi fost posibil acest lucru fără sprijinul MMFPS şi vreau să mulţumesc doamnei ministru Mariana Câmpeanu. Am rugămintea, doamna ministru, să fiţi alături de noi şi în alte proiecte pe care, împreună cu domnul preşedinte Adrian Ţuţuianu, ni le-am propus pentru îmbunătăţirea condiţiilor, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a apreciat eforturile conducerii DGASPC Dâmboviţa în realizarea acestui proiect şi a punctat câteva dintre proiectele pe care CJD le are în derulare pe linia asistenţei sociale:„Vreau să felicit conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa pentru faptul că a finalizat în termenul stabilit acest proiect. În urmă cu o lună şi jumătate, am fost cu doamna director aici, am stabilit, pentru că erau oarece lucruri de rezolvat, măsuri concrete de finalizare a proiectului. Lucrurile au ieşit bine. Avem o unitate de asistenţă socială şi de îngrijire pentru bătrâni care este modernă, la standard european.

Avem în continuare câteva lucruri de rezolvat şi voi sprijini în calitate de preşedinte îmbunătăţirea dotărilor din resurse ale Consiliului Judeţean şi din sponsorizări şi voi încerca să sprijin toate proiectele care sunt în curs. O să vă invităm pe data de 23 octombrie la Târgovişte, unde Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a construit, împreună cu Fundaţia Sera, un centru de recuperare, la fel de modern, la fel de bine utilat. Am început la Consiliul Judeţean, am şi aprobat două proiecte importante: un proiect care priveşte reabilitarea locuinţelor protejate de la Gura Ocniţei şi Pucioasa, este depus la doamna ministru Câmpeanu şi al doilea proiect trecut prin Consiliul Judeţean – am aprobat indicatorii tehnico-economici şi am depus la Ministerul Muncii, pentru finanţare, un proiect de locuinţe pentru tinerii care fac parte din sistemul acesta de ocrotire, case de tip familial în locaţia fostei unităţi militare de la gară(...) Sunt convins că doamna ministru Câmpeanu ne va acorda sprijinul necesar. Trebuie să menţionez că ne-a primit cu toată deschiderea, ne-a primit imediat ce am făcut o solicitare, îi mulţumesc pentru acest lucru şi am garanţia că vom pune în aplicare cele două proiecte”.

În finalul vizitei, cele două reprezentante ale guvernului au putut vedea investiţiile realizate şi de asemenea, i-au vizitat pe bătrânii găzduiţi în centru.

Totodată, cei doi miniştrii au scris câte un mesaj în  cartea de onoare a Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Pucioasa.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, şi-a arătat mulţumirea cu privire la calitatea lucrărilor efectuate la Centrul de Asistenţă Socială din oraşul Pucioasa:” Este deosebit de plăcut să participi la inaugurarea unui centru care se ridică la standarde atât de ridicate şi, atunci când intri în fiecare cameră, toţi cei care sunt acolo să-ţi spună cât de bine se simt şi cum nu şi-au închipuit că vor avea astfel de condiţii. În acelaşi timp, trebuie să remarc că este o întâmplare fericită că acest Centru se deschide în acest an; după cum ştiţi, în Europa este declarat Anul îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Şi ce poate să fie mai semnificativ decât acest lucru, iată, generaţia în putere ajută generaţia care are nevoie de ajutor şi se deschide un centru de această natură”.

Rovana Plumb, ministrul Mediului a apreciat la rândul său, necesitatea sprijinirii acestui domeniu privind persoanele aflate în nevoie:”Vreau să îi mulţumesc doamnei ministru Mariana Câmpeanu pentru modul în care tratează, atât profesional, cât şi uman, sufleteşte, toate problemele şi nevoile de care categoria vârstei a treia are nevoie. De altfel, vreau să vă spun că această categorie a vârstei a treia reprezintă o prioritate pentru Guvern, iar deschiderea acestui Centru este un exemplu în acest sens. Considerăm că grija faţă de persoanele de vârsta a treia poate fi interpretată şi ca o acţiune de dreptate faţă de cei care au muncit atâţia ani şi au contribuit la construcţia României. Eu consider că deschiderea acestui Centru social, cât şi a altora de acest gen, pe componenta politicii de protecţie socială, reprezintă un bun exemplu de colaborare între Guvrenul USL, autoritatea judeţeană şi primar”.

Vizita ministrului Mediului, Rovana Plumb, în oraşul Pucioasa, a continuat la Şcoala „Elena Donici Cantacuzino” unde a fost lansat proiectul "Laboratorul Verde al Reciclării". Pucioasa este unul dintre cele 25 de oraşe în care se va desfăşura programul "Laboratorul Verde al Reciclării", un proiect educaţional inovator, implementat de Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi al Mediului.

Programul se adresează copiilor din clasele a III-a, părinţilor şi cadrelor didactice, urmând ca la nivel naţional să fie implicaţi peste 5000 de elevi din 52 de şcoli primare. Laboratorul Verde al Reciclării este găzduit de un autocar modificat, unde elevii află despre beneficiile reciclării, prezentate într-o metodă pe înţelesul celor mici şi în acelaşi timp interactivă.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a ţinut să sublinieze:” Una dintre priorităţile Guvernului în domeniul Mediului este aceea de a introduce în şcoli, încă din clasele primare, problematica de protecţie a mediului, sens în care, împreună cu doamna ministru Ecaterina Adronescu, am semnat un protocol pentru introducerea în şcoli a protecţiei mediului. De asemenea, am iniţiat împreună cu Eco-Rom un proiect la nivel naţional, un proiect care vizează deplasarea unui laborator verde în 26 de oraşe mari ale ţării, ocazie cu care copiii vor avea prilejul să înveţe ceea ce înseamnă colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi reciclarea acestora(…) Acordăm o mare atenţie acestui domeniu al deşeurilor, deoarece colectarea selectivă şi reciclarea acestora conduce la crearea de locuri de muncă, la servicii care să asigure protejarea mediului, a sănătăţii, curăţenia în comunităţile în care noi locuim (…)Reacţia copiilor este una de entuziasm, le place foarte mult şi suntem foarte bucuroşi că putem să aducem astfel de noutăţi prin acest tip de proiecte în rândul copiilor, pentru că avem nevoie de mai multe modele practice decât cele teoretice. (…) Dacă vezi efectiv cum se face şi ce se întâmplă, reţii mai uşor, înveţi mai uşor, îţi este şi drag şi eşti atras de problematica respectivă(…) Proiectul a  fost lansat acum trei săptămâni şi Pucioasa este, cred, al doilea oraş după Bucureşti. Durata de implementare a proiectului este până în 2016. Sperăm ca acesta să dea rezultate şi să putem să mai avem şi alte tipuri de laboratoare, nu numai pentru colectarea selectivă. Avem ale idei, alte iniţiative, nu inventăm roata, pur şi simplu preluăm modele existente în alte state membre, de la nivelul sistemului educaţional care trebuie să se îmbine cu tot ceea ce înseamnă problematică de mediu”.

Biroul de presă,