16.10.2013

Marţi, 15 octombrie 2013, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a efectuat la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, o vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa, în cadrul căreia s-a întâlnit cu producători agricoli, forme asociative, specialişti din domeniul agricol, precum şi primari dâmboviţeni.

Programul vizitei ministrului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a cuprins deplasări în oraşul Titu, municipiul Târgovişte şi comuna Voineşti.

Ministrul Daniel Constantin a fost însoţit de directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), Dorel Gheorghe Benu, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit(APDRP), George Turtoi şi consilierul primului ministru, Corneliu Vişoianu.

Prima oprire a delegaţiei ministeriale a avut loc la Casa de Cultură din oraşul Titu, prilej cu care ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu edilii din zonă, reprezentanţi ai unor asociaţii agricole şi specialişti, discuţiile axându-se pe probleme de interes şi strategii în domeniul agricol.

Alături de  preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, la dezbaterea de la Titu au fost prezenţi parlamentarii Ionuţ Săvoiu şi Georgică Dumitru, primarul oraşului Titu, Traian Niculae şi viceprimarul Vlad Oprea.

Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu a precizat că prezenţa ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, în judeţul Dâmboviţa este una extrem de importantă pentru fermierii şi producătorii agricoli din zonă, aceştia putând să-şi exprime problemele pe care le întâmpină în activitatea de zi cu zi şi, totodată, să primească răspuns la neclarităţile pe care le au.

Vestea bună pe care ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat-o la Titu este aceea că începând cu data de 16 octombrie a.c, va demara procesul de distribuire a avansurilor pentru plata pe suprafaţă, astfel că, 600 de milioane de euro vor pleca către fermieri, ceea ce reprezintă un avans de 50% pe această destinaţie.

De asemenea, şeful MADR a ţinut să precizeze că anul acesta, fermierii vor primi o subvenţie mai mare pe suprafaţă decât ce din anul 2012, iar diferenţierea  s-ar putea aplica în funcţie de suprafaţa deţinută de fiecare producător.

Vizita ministrului Agriculturii în Dâmboviţa a continuat la Teatrul Municipal din municipiul Târgovişte, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii instituţiilor agricole din judeţ, agricultori din bazinul legumicol Băleni şi reprezentanţi ai unor Grupuri de Acţiune Locală(GAL).

Şi aici au fost aduse în discuţie probleme punctuale, prilej cu care ministrul Daniel Constantin a adus în atenţie date cu privire la elaborarea viitorului Plan Naţional de Dezvoltare Rurală( PNDR): „Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, care se elaborează în momentul de faţă va avea o măsură dedicată dezvoltării rurale, care probabil va fi schimbată ca punctaj faţă de actuala măsură. Nu cred că vom mai avea în continuare gradul de sărăcie ca şi obiectiv prioritar al finanţării pentru infrastructura rurală. PNDR se scrie în această perioadă. Până la sfârşitul lunii, vom avea probabil o prezentare a viitoarelor măsuri care se finanţează. Vor fi mai puţine măsuri, nu vor mai fi 24, ci maxim 15. Se încearcă simplificarea tuturor procedurilor”.

Programul vizitei ministeriale s-a încheiat în comuna Voineşti, prilej cu care ministrul Daniel Constantin le-a vorbit pomicultorilor de pe Valea Dâmboviţei, specialiştilor în domeniu şi primarilor din zonă despre avantajele asocierii în creşterea şanselor de dezvoltare, arătându-şi deschidere în vederea sprijinii staţiunii pomicole din zonă: "Este un bazin cu un potenţial de dezvoltare extraordinar, dar, din păcate, în ultimul timp, nu a mai fost pus în valoare, aşa cum ar fi trebuit. Cu toţii mergem, mă refer la cumpărătorii bucureşteni sau din alte zone din ţară, în magazine şi întrebăm de merele de Voineşti, dacă le găsim, sau nu, în hipermarketuri sau pe tarabe. Din păcate, în ultimul timp, le găsim din ce în ce mai puţin. Mă bucur că aici le-am văzut într-o prezentare extraordinară şi mi-ar face plăcere să le văd aşa în toate hipermarketurile din România. Există în intenţia Ministerului Agriculturii ca pentru 2014 să avem un program special destinat pomiculturii, dezvoltării de livezi. Avem în analiză dacă să avem un subprogram pentru zona de pomicultură sau un program cu o alocare ceva mai consistentă. Cred că vom merge pe a doua variantă. Vor fi resurse bugetare importante, din 2014, ca zona de pomicultură să fie îmbunătăţită"

Ministrul MADR a dat asigurări că după aceste consultări publice pe care  le-a avut în Dâmboviţa cu factorii din domeniul agricol, va încerca să găsească soluţii la problemele ridicate, transmiţând şi un mesaj de încurajare:“Importantă este şi perioada 2014-2020, pentru că începe un nou ciclu pentru dezvoltarea agriculturii, pentru care avem la dispoziţie fonduri europene însemnate. Trebuie să ne consultăm cum împărţim aceste fonduri, astfel încât să răspundem nevoilor pe care le aveţi”.