18.02.2022

            Consiliul Județean Dâmbovița (CJD) a organizat astăzi, 18 februarie 2022, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște, dezbaterea privind viitoarele oportunități de finanțare europeană deschise de perioada de programare 2021-2027 și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

            La conferința „Fonduri europene pentru viitor” au fost prezenți: europarlamentarul Victor Negrescu și secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Roxana Mînzatu, directorul Agenției de de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, prefectul județului, Claudia Gilia, administratorul public al județului, Cristian Avanu, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, deputatul Carmen Holban, rectorul Universității „Valahia”, Laura Monica Gorghiu, primari dâmbovițeni.

            În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a subliniat că, prin acest demers, inițiat de europarlamentarul Victor Negrescu, sunt aduse în atenția primarilor din județ informații utile cu privire la accesarea de fonduri europene în cadrul exercițiului financiar 2021-2027, tendințele și prioritățile Uniunii Europene (UE), astfel încât idei de proiecte importante în acest domeniu să aibă șanse de realizare.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan:

            „Vă mulțumesc tuturor pentru că ați conștientizat rolul și importanța acestei întâlniri. Îi mulțumesc domnului europarlamentar Victor Negrescu pentru inițierea acestei dezbateri, îi mulțumesc doamnei secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Geanina Sitaru,  doamnei secretar de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Roxana Mînzatu. Suntem un județ în plină dezvoltare, un județ care anul trecut a semnat studii de prefezabilitate, proiecte tehnice și nu în ultimul rând contracte de execuție de peste 1 miliard de euro, în doar un an. Ne interesează dezvoltarea județului Dâmbovița, de la cea mai mică localitate până la municipiul reședință de județ. În calitate de președinte de consiliu județean, vreau ca, împreună cu toți primarii, cu toți cei implicați în domeniul fondurilor europene, să atragem cât mai mulți bani europeni. Am dorit să organizăm acest eveniment pentru că fondurile europene rămân soluții viabile de dezvoltare a comunităților din județul nostru.

            Este foarte important să lucrăm în echipă, este foarte important să acționăm pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. De mai mult timp, am început să contăm la nivel național. Județul Dâmbovița a început să devină un județ atractiv și pentru mediul administrativ și pentru cel de afaceri. În vederea maximizării oportunităților de accesare de fonduri europene de către unitățile administrativ-teritoriale din Dâmbovița, am adus în mijlocul dumneavoastră specialiști din domeniul fondurilor europene. Suntem aici să vă sprijinim cu orice informație, astfel încât să utilizați fondurile europene pentru rezolvarea problemelor pe care comunitățile pe care dumneavoastră, primarii, le administrați, și mai ales pentru dezvoltarea acestora. Trebuie să facem un efort comun pentru a ne îndeplini obiectivele asumate în fața dâmbovițenilor”.

            Victor Negrescu, europarlamentar: „Mulțumesc domnului președinte Corneliu Ștefan pentru sprijinul acordat demersului nostru. Resursele europene pot ajuta la dezvoltarea județului Dâmbovița.  Motivul pentru care organizăm astfel de sesiuni de informare este acela al dinamizării modului în care ne referim la bani europeni, să înțelegem mai bine toate criteriile - pentru a folosi cât mai bine banii europeni și de ce nu, prin exemple concrete. În calitate de membru în Comisia pentru buget din Parlamentul European o să vă prezint informații despre Planul Național de Reziliență. O să vă ofer date cu banii disponibili direct la Bruxelles, bani care nu vor fi suficienți, urmând ca domna Mânzatu să vă vorbească despre cadrul financiar multianual (...) Am fost raportorul alternativ pe zona de buget european, atât pentru bugetul de anul acesta, cât și pentru cel viitor. Sunt implicat în discuțiile care au legătură cu banii europeni. Am inițiat proiecte-pilot în valoare de 20 milioane Euro. Acest lucru reprezintă dovada vie că se pot face lucruri direct la Bruxelles, unde suntem activi și căutăm să reprezentăm interesele României, să venim cu inițiative profesioniste care ulterior să beneficieze de sprijinul Comisiei Europene”.

            În ceea ce privește PNRR, scopul Mecanismului de Redresare și Reziliență este de a oferi sprijin pentru investiții și reforme esențiale în vederea redresării sustenabile și pentru ameliorarea rezilienței economice și sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investiții, economiile și societățile europene vor fi mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile tranzițiilor verzi și digitale.

            Până la acest moment, România a primit 3,79 miliarde Euro, de la momentul aprobării și demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021. Pentru anul 2022, țara noastră are alocată o finanțare de 6,171 miliarde Euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program.

            Cu acest prilej, au fost aduși în atenție cei 6 piloni principali ce stau la baza PNRR, respectiv: tranziția spre o economie verde; transformarea digitală; creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; coeziunea socială și teritorială; sănătatea și reziliența instituțională; copiii și tinerii - educație și competențe.

            De asemenea, europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat cele mai importante investiții finanțate prin PNRR, investiții ce vor fi demarate în prima parte a acestui an, din componenta de grant acordată României.

            Compartimentul Imagine, Relații Externe - Consiliul Județean Dâmbovița