03.06.2022

„Istoria, prezentul și viitorul județului nostru merită onorate!”, acesta a fost mesajul transmis, pe 2 iunie 2022, de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, în debutul Galei de Excelență a Județului Dâmbovița, eveniment organizat în cadrul suitei de manifestări dedicate Zilelor Județului Dâmbovița.

Sute de invitați au luat parte la Gala de Excelență a Județului Dâmbovița, ce a avut loc la Cinematograful „Independența” din municipiul Târgoviște, acțiune în cadrul căreia, președintele Corneliu Ștefan i-a premiat pe cei mai merituoși dâmbovițeni - cei care, de-a lungul timpului, au contribuit la crearea imaginii județului nostru și la promovarea ei. Este vorba despre personalități din domeniile cultural - educațional, sanitar, sportiv și politic.

Astfel, din rândul personalităților politice sau cele care au marcat religia românilor au fost premiați: Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, prof. univ. dr. Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naționale a României, profesor universitar Adrian Năstase, prim-ministru al României în perioada 2000-2004, și Theodor Stolojan, prim-ministru al României în perioada 1991-1992.    

Dintre personalitățile care cu reale contribuții în domeniul culturii, au fost premiați marii artiști români Gheorghe Zamfir, Ion Dolănescu și Florin Georgescu, în domeniul literaturii - profesorii târgovișteni George Coandă, Victor Petrescu, Mihai Stan, în domeniul sportului - Cornel Dinu, Darius Movileanu și Sorana Cîrstea, în domeniul învățământului - profesorul universitar Remus Pricopie, ministrul educației în perioada 2012-2014, dar și corpul didactic al Universității Valahia din Târgoviște. Nu au fost uitate cadrele medicale din cadrul spitalelor dâmbovițene - Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, Spitalul Municipal Moreni, Spitalul Orășenesc Pucioasa, Spitalul Orășenesc Găești, care activează permanent pentru ca locuitorii dâmbovițeni să beneficieze de asistență medicală de calitate.

Mediul antreprenorial a fost premiat prin reprezentantul său - Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița.

De asemenea, au primit premii cei care au condus destinele administrației dâmbovițene din anul 1990 până în prezent: Marius Mihălăchioiu, Romeo Popescu, Gheorghe Ana, Florin Popescu, Adrian Țuțuianu, Daniel Nicolae Comănescu - foști președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița.

Președintele Corneliu Ștefan:

            „Astăzi, în zi de mare sărbătoare, Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor, la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Universității Valahia din Târgoviște și cu 2 zile inainte de la împlinirea a 510 de la atestarea documentară a județului Dâmbovița este un adevărat privilegiu să vă urez bun venit la Gala de Excelență a județului Dâmbovița!

            Dacă până în urmă cu ceva vreme, județul Dâmbovița era ca perceput ca fiind o anexă a județelor învecinate, astăzi, cu mândrie, putem vorbi de un județ aflat în plină dezvoltare. Împreună, am reușit să schimbăm această percepție prin proiecte comune și prin atragerea de fonduri care transformă județul; iar acesta este doar începutul!

            Indiferent de domeniul de activitate din care provin laureații din aceast an, domniile lor au dovedit că dorința de a transforma în bine ziua de mâine este singura metodă prin care lucrurile avansează în direcția bună - fie că vorbim de cultură, sănătate, literatură, învățământ și sport, fie că vorbim de mediul de afaceri sau administrație.

            Mă bucur că am reușit să reunim în această după-amiază, aici, la Târgoviște, personalități care, prin har, implicare și prin determinare, multă seriozitate, prin talent și multă muncă, au generat schimbare în jurul lor. Sunt alături de noi personalități complete, cu care România și județul Dâmbovița se pot mândri și care ne pot reprezenta oricând cu succes.

            Gala de Excelență este încercarea noastră de a le mulțumi pentru că, de-a lungul anilor, indiferent de vremuri, nu și-au pierdut interesul pentru binele general. Acest eveniment vine să consolideze o construcție care, sperăm noi, este doar începutul unor viitoare colaborări.

            Astfel de personalități, dar și instituții, sunt cea mai bună și onestă carte de vizită a județului Dâmbovița și, implicit, a României.  

            Vă promit că, și în continuare, Consiliul Județean Dâmbovița va activa pentru păstrarea și cinstirea valorilor românismului, pentru promovarea tradițiilor noastre și pentru apărarea identității naționale.

            Închei prin a-mi exprima mulțumirile atât față de distinsele oficialități, invitați, public participant, cât și față de cei care s-au implicat direct în organizarea evenimentului.”

Cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate Zilelor Județului Dâmbovița a cuprins și „Maratonul tradițiilor dâmbovițene”, eveniment organizat de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița în Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște. În cadrul acestuia, mai multe grupuri folclorice și copii și tineri talentați din Dâmbovița i-au încântat pe cei prezenți cu talentul lor interpretativ.

Un alt moment important al acestei zile l-a reprezentat redeschiderea muzeului etnografic „Prof. Dumitru Ulieru” din comuna Pietroșița.

Programul celei de-a doua zile s-a încheiat cu un concert susținut de Orchestra Simfonică Muntenia, la Curtea Domnească din Târgoviște.

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliul Județean Dâmbovița