27.07.2013

Agenția Națională de Presă AGERPRES a organizat vineri, 26 iulie, în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița, o dezbatere publică pe tema regionalizării. Au participat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Adrian Țuțuianu, directorul general al AGERPRES – Alexandru Giboi, prefectul județului Dâmbovița – Victor Sanda, parlamentari, primari, directori de instituții.

În cadrul dezbaterii au fost abordate subiecte legate de necesitatea proiectului de regionalizare, avantajele/dezavantajele create, modul în care schimbările produse vor afecta activitatea actualelor instituţii și, nu în ultimul rând, rolul pe care județul Dâmbovița îl va avea în configurația viitoarei regiuni.

Adrian Țuțuianu, președinte CJDVreau să avem o dezbatere care să ne lămurească pe noi care sunt plusurile și minusurile acestui proces, care-i locul județului Dâmbovița în cadrul regiunii. (...) Cu cât mai multe dezbateri, cu atât procesul va fi mai bine lămurit, mai bine înțeles de oameni și, în același timp, va fi derulat în condiții cât mai bune, astfel încât să aibă susținere populară și să reprezinte o reușită pentru guvernare și, pe termen lung, să asigure dezvoltarea corectă, echilibrată a tuturor regiunilor.

Acest proces de regionalizare va trebui însoțit de descentralizare. Și avem o întreagă discuție legat de care dintre structurile deconcentrate ale ministerelor trebuie să rămână ca structuri regionale, care va fi rolul prefecților și unde se va regăsi această instituție în noua structură administrativă a țării, care vor fi instituțiile și atribuțiile preluate de consiliile județene, comune, orașe și municipii. Evident că această preluare va trebui să fie nu doar una administrativă, ci va trebui să fie însoțită de resursele financiare corespunzătoare apropierii administrației de cetățean.

Cetăţeanul trebuie să vină acolo unde este mai aproape de el, adică la primărie, unde media de deplasare ar fi de doi-trei kilometri, şi la consiliul judeţean, unde media de deplasare ar fi de 30-40 de kilometri. De aceea, eu cred că instituţii de tipul sănătate publică, serviciul de ambulanţă, AJOFM, cel puţin în parte, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Agricolă, Camera Agricolă trebuie să rămână toate structuri cu subordonare la nivel de consiliu judeţean.

Alexandru Giboi, director AGERPRESIdeea acestor dezbateri a venit dintr-o necesitate, pentru a satisface nevoia de informare a cetăţenilor referitor la această nouă situaţie cu care vom fi puşi faţă în faţă cât de curând. Noi considerăm că rolul mass-media este foarte important pentru că atât timp cât avem o mass-medie bine informată şi care informează corect cetăţenii pe orice temă, nu neapărat regionalizare, respectivii cetăţeni vor putea să ia deciziile cele mai utile şi cele mai corecte pentru ei înșiși. (...) De la începutul dezbaterii publice, AGERPRES și-a asumat această mediatizare, am avut peste 700 de știri, interviuri cu factori de decizie, seria de dezbateri pe care am început-o și ne dorim să continuăm așa până în septembrie, când vom finaliza această serie, atingând toate regiunile din țară.

Victor Sanda, prefect DâmbovițaMie mi-e teamă de mentalităţile noastre. Nu mi-e teamă de altcineva, ci de noi cu această regionalizare. Şi eu mă trezesc noaptea cu gândul la Regiunea Ploieşti pentru că am fost cultivaţi şi crescuţi în sensul ăsta contra regiunii. Târgoviştea a fost un oraş patriarhal când am fost la regiune, unde ne plimbam toţi pe o stradă din centru, că doar aia aveam. După ce Dâmboviţa a ajuns judeţ a început să se dezvolte. De aceea regionalizarea poate că e foarte bună şi dacă suntem în pas cu timpurile trebuie să o îmbrăţişăm, eu unul o îmbrăţişez indiferent unde va fi capitala. Dar v-am spus că la noi mentalitatea este cea care dictează poziţia umană.

Ionuț Săvoiu, deputatNu cred că trebuie să ne temem de acest proces care, practic, dă şansa reaşezării întregii administraţii. Este un proiect pentru România, este un proiect în care vom putea obţine o dezvoltare mai armonioasă şi mai bună la nivel local. (…) Regionalizarea ne dă acces la şase miliarde de euro, care nu puteau fi accesaţi pe programele europene existente accesibile României.

Sorin Roşca Stănescu, senatorDe credibilitatea acestui proiect ţine, până la urmă, rezultatul lui. Rezultatul, chiar dacă proiectul este foarte bun, va fi rău dacă cetăţenii nu îl înţeleg şi nu cred în acest proiect

În sensul concretizării cât mai eficiente a rolului în cadrul regiunii, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, a iniţiat demersuri pentru susţinerea funcţionării la nivelul judeţului Dâmboviţa a mai multor instituţii de interes regional, între care Direcţia Silvică, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia pentru Protecţia Mediului sau Garda de Mediu. Nu în ultimul rând, preşedintele CJD susţine municipiul Târgovişte drept capitală culturală a regiunii.