29.05.2007

CONFERINŢĂ DE PRESĂ - 29.05.2007

Colaborarea Dâmboviţa-Bari-Santarem trece de la intenţie la fapte

Protocol colaborare (format pdf, ~ 4,5 MB)

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gheorghe Ana, a susţinut o conferinţă de presă în scopul informării asupra rezultatului vizitei de lucru întreprinse, în perioada 23-26 mai, în provincia Bari din Italia, împreună cu rectorul Universităţii Valahia şi primarii municipiului Târgovişte şi oraşului Pucioasa.

În programul vizitei a fost inclusă şi o întâlnire între reprezentanţii la vârf a trei regiuni, respectiv preşedintele administraţiei provinciei Bari, din ţara gazdă, guvernatorul regiunii Santarem din Portugalia şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa din România. Cu acest prilej cei trei au semnat un protocol de colaborare, care marchează trecerea de la etapa de intenţie şi de demersuri instituţionale, care a caracterizat până acum relaţiile de colaborare dintre aceste regiuni, la etapa concretă, de materializare a unor acţiuni comune, a apreciat preşedintele Gheorghe Ana.

Gheorghe Ana a precizat că acţiunile ce urmează a fi realizate în baza protocolului de colaborare la care s-au angajat cele trei regiuni, vizează mai multe domenii de interes pentru judeţul Dâmboviţa. Pe de o parte, este vorba de un sprijin şi o implicare concretă, prin specialişti din administraţia locală sau din domeniul privat din regiunile Bari şi Santarem, în realizarea cât mai multor proiecte de investiţii care să conducă la dezvoltarea infrastructurii judeţului Dâmboviţa, prin atragerea fondurilor structurale dar şi a altor resurse. Astfel, se doreşte nu numai dezvoltarea infrastructurii tehnice, respectiv sisteme de alimentare cu apă, canalizare, drumuri, etc, dar şi relansarea turismului obiectivul prioritar pentru dezvoltarea judeţului Dâmboviţa în următorii ani, a spus preşedintele Consiliului judeţean.

Pe de altă parte, colaborarea, perfectată la Bari, a fost completată cu un alt protocol care angajează universităţile din Bari, Santarem şi Dâmboviţa într-o acţiune comună, aceea de a realiza, în Parcul Tehnologic Priboiu, un modul de cercetare şi aplicare de noi tehnologii, în domenii precum IT, tehnologie în chimie, metalurgie, construcţii, în domeniul ingineriei, în domeniul reabilitării şi conservării monumentelor istorice. Preşedintele Gheorghe Ana şi-a manifestat speranţa ca parcul tehnologic de la Priboiu să devină astfel un centru industrial puternic, care să asigure dezvoltarea zonei de nord a judeţului Dâmboviţa şi în care să acapareze forţă de muncă specializată la nivelul a cel puţin 2.500 noi locuri de muncă.

Nu în ultimul rând, la Bari, Asociaţia Intercomunitară Nord Dâmboviţa, reprezentată de primarul oraşului Pucioasa, a semnat o scrisoare de intenţie cu Comunitatea Montană Murgia Barese Sud-Est din Bari, în vederea unei colaborări, ce se va concretiza printr-un protocol de colaborare ce urmează a fi încheiat, la Pucioasa, până la finele lunii iunie.

Protocol colaborare (format pdf, ~ 4,5 MB)