14.12.2012

13.12.2012 CNEEC, interesată de Termocentrala Doiceşti

Preşedintele Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a primit astăzi, 13 decembrie 2012, vizita unei delegaţii a Companiei chineze China National Electric Engineering Corporation ( CNEEC), interesată să investească în domeniul extracţiei de cărbune şi al producţiei de energie în termocentrale. La întâlnire au luat parte secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, Mihai Andriţoiu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Alexe Leaşu, managerul Termocentralei Doiceşti, prefectul judeţului, Victor Sanda, secretarul judeţului Ivan Vasile Ivanoff, precum şi parlamentarii de Dâmboviţa, Leonardo Badea şi Vasile Horga. Directorul general adjunct al Corporaţiei CNEEC, LIU ZIFAN, a prezentat autorităţilor din România compania pe care o reprezintă, înfiinţată în 1976, cu profil fabricaţie echipamente electrice şi cu active în peste 60 de ţări din lume. În cadrul discuţiilor purtate cu partea română, reprezentanţii companiei chineze şi-au declarat interesul de a investi în domeniul energetic în România, vizita de astăzi având ca obiectiv posibilitatea de a realiza investiţii la Termoelectrica Doiceşti. Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, Rodin Traicu, a prezentat delegaţiei chineze facilităţile şi interesul românesc pentru investiţiile chineze, proiectul Doiceşti fiind prioritar pentru minister, dar şi o poartă pentru China spre piaţa energetică din Uniunea Europeană:”Vă mulţumim că aţi venit în vizită în România. Eu am fost în China acum trei săptămâni şi am avut întâlniri cu câteva firme chinezeşti, din păcate nu şi cu a dumneavoastră, toate axate pe probleme de investiţii în domeniul energetic. Vreau să vă informez că firma Huadian Engineering este câştigătoarea unei licitaţii pentru un grup modern de 600 MW la Rovinari şi suntem în perspectiva semnării memorandumului săptămâna viitoare. Am vizitat câteva din grupurile energetice din China, unul în provincia Shandong, şi am rămas impresionat de performanţele tehnice, inclusiv în exploatare. Aceasta este o declaraţie de admiraţie faţă de evoluţia industriei chineze în ultimii 20 de ani. Suntem foarte interesaţi de cooperarea cu firme chineze din domeniul energetic. Avem modele reuşite de cooperare, iar proiectul Doiceşti face parte dintre priorităţile Ministerului Economiei şi Comerţului. Suntem interesaţi în dezvoltarea nu numai a producţiei de energie electrică, ci şi de piaţa de energie termică existentă în oraşul Târgovişte, drept pentru care sugerez că un grup în cogenerare de înaltă eficienţă este foarte potrivit pentru această zonă. Aveţi deschidere totală dinspre minister în ceea ce priveşte accesul la baza de date necesară pentru stabilirea tipului de combustibil, a pieţelor de valorificare a energiei electrice şi termice, a legislaţiei româneşti în domeniu, acomodată după legislaţia Uniunii Europene şi veţi primi asistenţă tehnică de specialitate în orice problemă pentru depăşirea eventualelor obstacole care pot să apară pe parcursul unui proces investiţional. Deschiderea autorităţilor locale este totală şi premisele actuale sunt deosebit de benefice unei investiţii dinspre partea chineză în România, având în vedere programul de reindustrializare pe care Guvernul actual al României îl promovează prin programul politic pe care îl are. Sugerăm dezvoltarea acestor investiţii în plan energetic prin aport de capital şi valorificarea pe piaţa energetică din România şi, foarte curând, pe piaţa regională, în Uniunea Europeană, a energiei electrice produse. Conform prevederilor Comisiei Europene, până în anul 2020 va exista o piaţă integrată europeană în domeniul energiei electrice, astfel încât business planul pentru astfel de investiţii nu se referă strict pe arealul judeţului sau al României, ci pe arealul Uniunii Europene

Şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Mihai Andriţoiu, a apreciat interesul manifestat de compania chineză de a investii în domeniul termoelectric:“Personal, sunt foarte mulţumit că, împreună cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, am reuşit acest prim pas de deschidere spre China, asta şi datorită faptului că, în urmă cu două luni, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti şi-a deschis un birou la Beijing, situat în Ambasada României la Beijing”.

Preşedintele Consiliului judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a prezentat delegaţiei chineze principalele oportunităţi de afaceri pe care judeţul nostru le oferă:” Zona este foarte bună pentru dezvoltarea afacerilor, pentru că există un grad de acoperire ridicat cu reţele de telecomunicaţii, suntem foarte aproape de Bucureşti, capitala ţării, în zonă sunt segmente ale coridoarelor europene de transport IV şi IX, forţa de muncă este bine calificată şi ieftină în comparaţie cu municipiul Bucureşti sau alte mari municipii ale ţării. Consiliul Judeţean Dâmboviţa are în subordine trei parcuri industriale: la Moreni, la I.L. Caragiale(Parc Mija) şi în apropierea Doiceştiului, Parcul Industrial Priboiu. În cadrul acestora se pot dezvolta structuri de afaceri. Noi punem la dispoziţie terenuri, hale, existând toate utilităţile necesare activităţii industriale. Suntem interesaţi de dezvoltarea infrastructurii rutiere, de dezvoltarea infrastructurii edilitare (sisteme de apă şi canalizare în toate localităţile), de dezvoltarea turismului în zona montană, de dezvoltarea industriei şi serviciilor, de proiecte care să asigure protecţia mediului şi, nu în ultimul rând, de agricultură şi dezvoltare rurală. Avem deschidere maximă pentru investitori, iar autorităţile judeţene şi guvernamentale manifestă şi vor manifesta deschidere maximă pentru sprijinirea oricăror investiţii serioase care să ducă la realizarea obiectivelor propuse”.

Delegaţia din China va rămâne în judeţul Dâmboviţa şi mâine, urmând să evalueze la faţa locului realităţile de la Termocentrale Doiceşti, societate aflată în ultimii ani în regres. Important de menţionat este şi faptul că această corporaţie din China este specializată nu numai în construirea de grupuri electrice noi, ci şi în reabilitare şi modernizare. Un astfel de proiect se derulează în prezent în Azerbaigian, unde CNEEC reabilitează 10 grupuri ridicate în anii ’70, de 300 de MW fiecare, ce asigură 60% din energia statului azerbaigian.