17.09.2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a participat astăzi, 16 septembrie, la manifestările desfăşurate în localitatea Runcu, ce  marchează împlinirea a celei de  a 21- a ediţii a sărbătorii „Răvăşitul oilor”.

Obiceiul presupune coborârea turmelor de oi de la munte, în comuna Runcu, unde zeci de ciobani de la Poalele Leaotei îşi etalează produsele, în cadrul unui târg special amenajat. Practic prin organizarea acestui târg, se încheie anul pastoral.

În deschiderea manifestării, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa s-a adresat locuitorilor din Runcu, precum şi dâmboviţenilor veniţi la târg, asigurându-i de tot sprijinul în dezvoltarea acestei zone:”Este o bucurie pentru mine să fiu alături de locuitorii din comuna Runcu  şi de cei din zona de nord a judeţului Dâmboviţa, la cea de a 21-a ediţie a sărbătorii „Răvăşitul oilor”. Nu am lipsit niciodată şi voi încerca să nu lipsesc niciodată pentru că îmi sunt dragi tradiţiile româneşti şi îmi sunt dragi oamenii din această zonă.(…) Îi spun şi domnului primar că îl voi sprijini pentru a finaliza lucrările pentru apă şi celelalte lucrări începute. Sunt aproape sigur că vom avea finanţarea necesară pentru proiectul Subcarpatica, o investiţie care va deschide în mod determinant această zonă spre activităţi economice, turistice sau de altă natură. Vă mulţumesc pentru invitaţie şi vă felicit pentru faptul că menţineţi această tradiţie care înseamnă un moment de regăsire a comunităţilor locale. Îmi doresc să fim mai mulţi anul viitor, mai veseli cu ceva mai multe speranţe într-un trai mai bun. La mulţi ani Runcu! - La Mulţi ani tuturor!”

Pe lângă diversitatea produselor tradiţionale româneşti şi atracţiile gastronomice, şi anul acesta, participanţii la târg  s-au putut bucura de un spectacol folcloric, cu artişti consacraţi de muzică populară, dar şi de alte surprize organizate de primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu. De asemenea la sărbătoare au venit şi meşteri populari din toata tara care au adus cu ei numeroase obiecte făcute manual: vase de ceramica, obiecte de port popular, carpete, sculpturi şi multe alte obiecte tradiţionale.