25.01.2021

Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște a găzduit astăzi un ceremonial militar, închinat „Micii Uniri”, act istoric desăvârșit la 24 ianuarie 1859. În acest an, se împlinesc 162 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Județului Dâmbovița, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Municipiului Târgoviște și Garnizoana Târgoviște.

La activitățile dedicate Zilei de 24 Ianuarie au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședinții CJD Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului Dănuț Popa, prefectul județului, Aurelian Popa, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan,  parlamentari, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, Garnizoanei Târgoviște, Ministerului Afacerilor Interne, Asociației „Cultul Eroilor”, cadre militare active, în rezervă și retragere, veterani de război.

Ceremonialul dedicat Micii Uniri a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de mesajele autorităților locale și județene.

Despre semnificația istorică a zilei a vorbit astăzi și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a subliniat importanța actului istoric de la 1859:

„Se împlinesc, astăzi, 162 de ani de la un eveniment memorabil pentru istoria noastră, Mica Unire, pe a cărei temelie urma să se consfințească, în 1918, la Alba-Iulia, visul cel mai arzător al românilor – unirea într-       un singur stat. Această dată marchează momentul istoric în care românii au conștientizat că împreună sunt mai puternici și că interesele unei națiuni sunt mai presus de interesele individuale.

Ziua de 24 ianuarie ne face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste istorică, pașii făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoașterea unirii depline, crearea primului Parlament unic al României şi a primului guvern unitar, prin reformele sale – adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară și reforma învățământului.

Cinstim o pagină măreață de istorie și, de aceea, vă invit pe toți cei care simțiți românește să priviți această zi cu bucurie, cu mândrie și cu încredere în forțele proprii și în țara noastră! Este nevoie să învățăm să fim uniți și – mai important, să fim conștienți că doar prin unitate, un popor își poate alege și hotărî destinul.

Am încredere în destinul nostru național și european. Am încredere în dâmbovițeni, români și în România!

În memoria înaintașilor noștri, pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut, acela de a-și apăra țara chiar cu prețul vieții, vă invit, dragi dâmbovițeni, să ne unim gândurile și sufletele în amintirea unui moment istoric care a influențat decisiv soarta poporului nostru.

La mulți ani, România! Cinste eroilor neamului românesc!” 

Evenimentul dedicat Micii Uniri s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și interpretarea horei unirii.