03.04.2023

Cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, astăzi, 3 aprilie 2023, la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița, a avut loc o ședință omagială, dedicată împlinirii a 173 de ani de la înființarea acestei structuri.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național al României, prezentarea mesajului Inspectorului General al Jandarmeriei Române și a mesajelor autorităților județene.

Cu acest prilej, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Luciana Cristea, le-a transmis jandarmilor dâmbovițeni urări de la mulți ani și mult succes în activitate:

„Sunt onorată să vă fiu alături la acest moment aniversar, în cea mai importantă zi din an pentru Jandarmeria Română. Este ziua care vă definește cariera și profesia, însă, mai important decât orice, este ziua care vă marchează devotamentul și respectul față de principii și demnitate. 

În numele președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și al meu personal, vă mulțumesc pentru colaborarea eficientă pe care am avut-o dintotdeauna cu instituția dumneavoastră și pentru sprijinul oferit ori de câte ori cetăţenii judeţului nostru au trecut prin momente dificile.

Aniversarea a 173 de ani de la întemeierea Armei, pe care cu onoare o slujiţi, este ocazia potrivită de a transmite tuturor jandarmilor dâmboviţeni, dar și familiilor acestora, urările mele de sănătate şi succes în toate activitățile pe care le veți întreprinde și de aici înainte!

Jandarmeria Română se poate mândri nu numai cu statutul de instituție cu tradiție, dar și cu faptul că a parcurs cu succes mai multe etape de transformare și modernizare. Îndelungata sa istorie este o dovadă a continuității, a coerenţei şi priceperii în păstrarea valorilor autentice.

Astăzi, instituţia dumneavoastră reprezintă o autoritate de bază a statului, cu vocaţie europeană şi un rol decisiv în protecţia şi liniştea comunităţilor. Profesionalismul dumneavoastră vine să confirme importanţa actului istoric de la  3 aprilie 1850, iar prin dumneavoastră, spiritul acestui corp de elită a renăscut după anul 1989.

În aceste momente de bucurie și emoție din viața dumneavoastră profesională, am deosebita plăcere de a vă felicita și asigura de întreaga susținere a administrației județene în eforturile pe care le faceți zi de zi.

La mulţi ani Jandarmeriei Române! La mulți ani, dragi jandarmi!”

Manifestarea dedicată Zilei Jandarmeriei Române s-a încheiat cu avansarea în grad a mai multor ofițeri și subofițetri din cadrul IJJ Dâmbovița, înainte de îndeplinirea stagiului minim, pentru rezultate foarte bune în activitate.

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, dată la care, în anul 1850, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), domnul Moldovei, a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a Jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

La evenimentul de astăzi au mai fost prezenți: prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, subprefecții Ioan Corneliu Sălișteanu și Adrian Chițescu, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, reprezentanți ai Arhiepiescopiei Târgoviștei și ai altor structuri militare, numeroși invitați.

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița