14.06.2013

Astăzi, 13 iunie, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ioan Marinescu şi Gabriel Grozavu, Ivan Ivanoff, secretarul judeţului,  au participat la ceremoniile prilejuite de Sărbătoarea Înălţării Domnului şi totodată Ziua Eroilor, desfăşurate atât în municipiul Târgovişte cât şi în localităţile limitrofe.

La ceremoniile militare şi religioase organizate de Prefectura Dâmboviţa, Garnizoana Târgovişte şi Arhiepiscopia Târgovişte, au participat alături de autorităţile judeţene şi locale reprezentanţi ai Asociaţiei Luptătorilor din Decembrie 89, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ONG-urilor, Asociaţiei Cultul Eroilor, partidelor politice, cadrelor militare active şi în rezervă, dar şi numeroşi elevi şi cetăţeni ai Târgoviştei.

Programul dedicat celor două sărbători, Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor a debutat cu slujba religioasă de la Catedrala Mitropolitană, oficiată de Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, urmată de ceremonialul militar din Piaţa Tricolorului.

După intonarea Imnului de stat, Înalt Preasfinţia Sa, Nifon a oficiat şi serviciul religios, urmat de alocuţiuni rostite de autorităţile judeţene.

În discursul său, vicepreşedintele CJD, Ioan Marinescu, a vorbit despre datoria de onoare pe care o avem cu toţii de a ne comemora eroii căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi independenţa ţării, care au făcut posibilă împlinirea procesului de afirmare a identităţii noastre şi construirea României moderne.

Tot astăzi, conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” şi Direcţiei Publice Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dâmboviţa,  au depus jerbe de flori la Monumentul eroului evreu din Cimitirul Evreiesc din Târgovişte, Herman Kornhauser. Este al şaselea an de când Garnizoana Târgovişte organizează anual, un mic ceremonial de comemorare a eroului evreu, împreună cu Prefectura Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Asociaţia de prietenie, România – Israel.

Herman Kornhauser a fost decorat post-mortem de regale Ferdinand cu virtutea militară, clasa a II-a, în anul 1917.

Şi în comuna Aninoasa au fost organizate manifestări de cinstire a eroilor, precum şi festivităţi dedicate Zilelor comunei Aninoasa, care a aniversat astăzi, împlinirea a 560 de ani de la prima sa atestare documentară.