06.04.2012

AVOCATUL POPORULUI - BIROUL TERITORIAL PLOIEŞTI BILANŢUL ACTIVITĂŢII PE TRIMESTUL 1/2012

    Volumul activităţii din primul trimestru al anului 2012 a crescut considerabil faţă de perioada similară a anului 2011. Astfel, numărul petiţiilor înregistrate în această perioadă a fost de 119, faţă de 65 în perioada similară a anului precedent, iar numărul dosarelor soluţionate a fost de 53, faţă de 36 în trimestrul 1/2011. Dintre acestea peste 75% au fost soluţionate favorabil, instituţia Avocatul Poporului venind în sprijinul cetăţenilor pentru rezolvarea problemelor pe care aceştia le întâmpină în relaţiile lor cu autorităţile administraţiei publice.

    Audienţele au fost acordate atât la sediul Biroului Teritorial Ploieşti, cât şi în judeţele arondate - Buzău şi Dâmboviţa, unde au fost efectuate lunar deplasări.

    Numărul persoanelor care au beneficiat de aceste audienţe este de 421 (faţă de 290 în trimestrul 1/2011), iar numărul persoanelor care au apelat telefonic la Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului a fost de 98 (faţă de 80 în trimestrul 1/2011).

    In trimestrul I/2012 au fost efectuate 2 anchete (la Primăria comunei Lipăneşti, judeţul Prahova şi la Primăria comunei Glodeanu Sărăt, judeţul Buzău) şi a existat o sesizare din oficiu cu privire la incidentul ce a avut loc la Şcoala Generală din comuna Viişoara, judeţul Dâmboviţa, când trei copii au căzut în fosa septică a şcolii, iar unul dintre aceştia a decedat.

    Cele mai multe petiţii au vizat nerespectarea dreptului de proprietate privată (art. 44 din Constituţia României), a dreptului la un nivel de trai decent (art. 47 din Constituţia României), a dreptului de petiţionare (art. 51 din Constituţia României) sau au vizat drepturile persoanei vătămată de o autoritate publică (art. 52 din Constituţia României).

    Au existat şi petiţii ce nu intră în competenţa instituţiei Avocatul Poporului, persoanele în cauză primind îndrumările necesare pentru soluţionarea aspectelor sesizate.

    Mediatizarea atribuţiei şi rolului instituţiei Avocatul Poporului a fost permanent în atenţia experţilor Biroului Teritorial Ploieşti, care au folosit orice modalitate pentru a transmite aceste informaţii în toate judeţele arondate, venind mai aproape de cetăţeni şi încercând să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care aceştia se confruntă.

    Orice persoană care se consideră nedreptăţită sau care a suferit un abuz din partea autorităţilor sau instituţiilor publice se poate adresa instituţiei Avocatul Poporului - Biroul Teritorial Ploieşti. Cererile sunt scutite de taxa de timbru iar audienţele se acordă gratuit. al Biroului Teritorial

    Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatului Poporului, are sediul în municipiul Ploieşti, Bd. Republicii nr. 2-4, intrarea H, parter, camera 59, telefon/fax: 0244/593227, e- mail avpprahova@avp.ro. Programul de audienţe este de luni până joi între orele 9.00 - 16,00 şi vinerea între orele 9,00 - 12,00, iar petiţiilee se pot trirnite prin poştă, prin fax sau prin poşta electronică, la adresa menţionată.