26.05.2021

            Cei 200 de ani care s-au scurs de la Revoluția din 1821 au fost marcați astăzi, la Târgoviște, printr-o serie de manifestări care au urmărit evocarea evenimentelor ce au schimbat cursul istoriei neamului, în anul 1821, și a personalității celui care a făcut posibilă această revoluție, Tudor Vladimirescu, al cărui patriotism și curaj l-au călăuzit pe drumul înfăptuirii unuia dintre visurile vechi, ce au sălășluit veacuri de-a rândul în inimile românilor, separați de împrejurări care le-au fost potrivnice când a fost vorba de a trăi laolaltă, între hotarele puse de strămoșii noștri.

            Evenimentelor festive organizate de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, instituții cărora li s-au alăturat Primăria Municipiului Târgoviște și Arhiepiscopia Târgoviștei, au reunit: un simpozion, desfășurat la Muzeul de Istorie din Târgoviște, ce a cuprins alocuțiunile mai multor istorici și reprezentanți ai administrației publice locale; vernisajul „Tudor Vladimirescu, 200 de ani de la Revoluția din 1821”, deschis la Muzeul de Istorie, ce reunește atât lucrări de artă, cât și obiecte din perioada respectivă - documente, litografii, albumul Smarandei Gheorghiu (inițiatoarea primului monument dedicat lui Tudor Vladimirescu, înălțat în anul 1911, în preajma Mitropoliei Târgoviștei), arme de foc (pistoale cu cremene și cu percuție, pușcă scurtă, corn pentru păstrarea prafului de pușcă), vestimentație bărbătească (fermenea cu cepchen și carâmbi de arnăut, ipingea, costume de surugiu), monede din secolele XVIII-XIX, bancnote cu chipul lui Tudor (1948, 1966), un moment artistic susținut de elevi ai Școlii de Artă din Târgoviște; un parastas în memoria lui Tudor Vladimirescu, organizat de Arhiepiscopia Târgoviștei la Biserica Sfântul Nicolae Geartoglu din Târgoviște.

            La invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, mai mulți membri ai Asociației Culturale Tomis și Asociației Frontiera Gălățeană au fost prezenți pe durata întregii zile. Ei au purtat costume și arme specifice epocii, pentru a reconstitui atmosfera începutului de secol XIX, în care s-au petrecut faptele eroice aniversate astăzi.

            Prezent la întreaga suită de acțiuni, președintele Corneliu Ștefan a spus:

            „Dacă ar fi să facem o întoarcere în timp acum două secole, anul 1821 a lăsat urme adânci în conștiința locuitorilor și în înfățișarea orașului Târgoviște și a județului Dâmbovița - jafurile și abuzurile comise de arnăuții lui Alexandru Ipsilanti la tot pasul înfiorându-i pe orășeni, iar dezvelirea Mitropoliei pentru a-i fura plumbul, necesar eteriștilor pentru confecționarea muniției, a fost un sacrilegiu fără seamăn.

            Arestarea mișelească a lui Tudor Vladimirescu la Golești și aducerea lui la Târgoviște, pe ascuns, prin Pitești și Câmpulung, legat în fiare, nu lasă loc de ambiguități în privința sentinței ce îi era pusă dinainte. Ca unul ce îmbrăcase de tânăr cămașa morții și participase la războiul ruso-turc din 1806-1812, unde se distinsese în lupte primind Ordinul Sfântul Vladimir, Tudor și-a înfruntat cu demnitate inchizitorii.

            La adăpostul nopții, trupul cel tânăr, de numai 41 de ani, a rămas fără viață. Crima comisă la Mitropolie ori în alt loc din oraș, ascunderea trupului și toate ipotezele legate de derularea, pas cu pas, a evenimentelor, devin secundare. Tudor Vladimirescu a fost ucis la Târgoviște, iar orașul îi poartă memoria la crucea de piatră ridicată în 1911 în curtea Mitropoliei, la comemorarea din 1921, apoi prin operele marelui sculptor Vasile Blendea, și el gorjean, prin monumentele de for public ridicate ulterior în oraș, dar și prin bulevardul și școala care îi poartă, cu mândrie, numele.”

            Cu acest prilej, Asociației Frontiera Gălățeană a donat Consiliului Județean Dâmbovița, Primăriei Municipiului Târgoviște și Școlii Gimnaziale Tudor Vladimirescu Târgoviște trei efigii reprezentându-l pe Tudor Vladimirescu, și anume basoreliefuri concepute după opera artistului plastic prof. Mugur Vrînceanu, șeful catedrei de arte a Liceului „Dimitrie Cuclin” din Galați.

            La manifestările de astăzi, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, au mai fost prezenți: vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul județului Dănuț Nicolae Popa Stănescu, parlamentarul Carmen Holban, reprezentanți ai Prefecturii Dâmbovița, Primăriei Târgoviște, Arhiepiscopiei Târgoviștei, Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, reprezentanți ai Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, profesori, elevi ai Școlii de Artă și ai Școlii Gimnaziale Tudor Vladimirescu Târgoviște, numeroși cetățeni.

            Consiliul Județean Dâmbovița invită publicul iubitor de istorie și artă la expoziția „Tudor Vladimirescu, 200 de ani de la Revoluția din 1821”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgoviște de astăzi până pe data de 26 iunie 2021, de marți până duminică, între orele 9:00 - 17:00, accesul fiind liber.

            Vizitatorii vor putea admira o replică a drapelului Revoluției de la 1821, care reflectă valorile creștine ale acestei mișcări și ale liderului ei, dar și operele marelui sculptor gorjean Vasile Blendea (1895 - 1988), care îl înfățișează pe Tudor Vladimirescu.