09.05.2024

Veste importantă pentru infrastructura educațională a județului Dâmbovița! Astăzi, 9 mai 2024, de Ziua Europei, administrația județeană a marcat finalizarea unui proiect important, derulat din fonduri europene, și anume „Reabilitarea, refuncţionalizarea şi asigurarea dotării necesare pentru sporirea gradului de confort instituţional al persoanelor cu dizabilităţi la Școala Gimnazială Specială Târgovişte”.

Valoarea totală proiectului este de 10.838.099,53 lei, inclusiv TVA, iar suma nerambursabilă solicitată a fost de 8.500.812,28 lei, inclusiv TVA.

Cei 200 de copii care învață în cadrul acestei unități de învățământ au de astăzi la dispoziție: 31 de săli moderne de clasă, 13 cabinete de specialitate, 4 ateliere, 3 săli de activități, 2 laboratoare, precum și un teren de sport și loc de joacă.

Obiectivul general al proiectului a constat în reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale pentru învățământul general obligatoriu special din județul Dâmbovița, în perioada de implementare a proiectului. Dintre obiectivele specifice ale proiectului amintim: reabilitarea, refuncționalizarea și asigurarea dotării necesare pentru sporirea gradului de confort instituțional al persoanelor cu dizabilități la Școala Gimnazială Specială Târgoviște.

La evenimentul de redeschidere a Școlii Gimnaziale Speciale Târgoviște, alături de președintele CJD, Corneliu Ștefan, vicepreședintele Antonel Jîjîie, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, au fost prezenți și: secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Ionuț Săvoiu, prefectul județului, Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, parlamentarii Titus Corlățean și Radu Popa, directorul Agenției de Dezvoltare Regională, Liviu Mușat, rectorul Universității Valahia, Ioan Corneliu Sălișteanu.

                     Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a transmis:

„Astăzi, de Ziua Europei, inaugurăm Școala Gimnazială Specială din Târgovişte! Finalizarea proiectelor, precum cel de astăzi, ne oferă o satisfacție imensă. Investițiile în școli, alături de cele din sănătate și infrastructură sunt cele mai semnificative investiții pe care o administrație le poate face.

                 Școlile nu ar trebui să fie privite doar ca o necesitate, ci mai ales ca o prioritate. Când vorbim de școli, ne referim de fapt la viitorul copiilor noștri, la dezvoltarea lor și a comunității din care facem cu toții parte.

                 Este datoria noastră să modernizăm și să echipăm așa cum trebuie școlile, să asigurăm un mediu de învățare propice, care să ajute copiii să se concentreze și să obțină rezultate tot mai bune la învățătură.

                 În același timp, le oferim părinților și bunicilor lor liniștea necesară, aceștia știindu-și copiii în siguranță și pe mâini bune. Și profesorii beneficiază de acest proiect. Aceștia își vor desfășura activitatea în cele mai bune condiții și vor putea oferi educația de calitate de care fiecare copil are nevoie.

                 Școala Specială a fost reabilitată şi dotată prin Programul Operațional Regional, iar proiectul s-a ridicat la valoarea totală de 10.838.000 lei, 8.500.812 lei fiind bani europeni, nerambursabili.

                 Dacă, la demararea lucrărilor, unitatea de învățământ avea 27 de săli de clasă, ca urmare a lucrărilor de refuncționalizare, cei 200 de copii care învață aici au, de astăzi, la dispoziție: 31 săli de clasă (29 pentru învățământul primar și gimnazial și 2 săli pentru învățământul preșcolar); 13 cabinete (12 cabinete de logopedie și un cabinet psihopedagogic), 4 ateliere (un atelier de  tâmplărie, un atelier mecanic, un atelier de croitorie, un atelier de activități gospodărești); 3 săli de activități specifice (o sală multisenzorială, o cameră metodică, o sală de kinetoterapie), 2 laboratoare (unul de informatică și un laborator multimedia), o bibliotecă; un teren de sport și un loc de joacă.

                 Sălile de clasă și laboratoarele au fost dotate cu mobilier și articole de uz casnic, echipamente IT, diverse articole de birotică, urmând să se facă dotarea cu echipamente electronice și electrocasnice, echipamente și dotări de feronerie, dar și echipamente medicale.

De asemenea, datorită proiectului Consiliului Județean Dâmbovița, derulat prin PNRR, în valoare de 65.000.000 de lei, care prevede dotarea cu echipamente și mobilier a 61 de unități de învățământ din județ, pentru Școala Gimnazială Specială Târgoviște avem în stadiul de licitație publică achiziția de echipamente digitale pentru sălile de clasă și achiziția de mobilier specific și echipamente pentru cabinetul de psiho-diagnoză și cabinetul didactic educațional.”

Proiectul a fost realizat cu finanțare REGIO - Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 10 - Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 - Investiții în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Operațiunea 10.1.b - Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, Apel de proiecte POR/10/2017/10/10.1b/7 regiuni - apel dedicat învățământului obligatoriu.

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliului Județean Dâmbovița