Reabilitarea sistemului de colectare, transport, tratare si depozitare a deseurilor solide in judetul Dambovita

   
Presa | Legaturi utile/Contacte | Forum | Prima pagina




















Noul sistem de gospodarire a deseurilor menajere

Situatia Existenta

Ca si populatia din toata Europa, publicul din judetul Dambovita produce mari cantitati de deseuri solide, care includ resturi de mancare, deseuri verzi, hartie si carton, ambalaje, doze si sticle din plastic sau sticla. Cantitatea totala a deseurilor produse in judet ar umple piata civica si ar avea o adancime de 2-3 metri pe an.

Sistemul prezent de colectare si eliminare al deseurilor, produse de catre publicul din judetul Dambovita este depasit, populatia deservita in sistemul existent de gestiune a deseurilor solide este de 177 000 locuitori din zona urbana. Un numar de 386 000 locuitori nu beneficieaza de serviciile de colectare/transport. Acesta populatie locuieste in zonele rurale ale acestui judet, din aceasta cauza se produce o poluare considerabila. Aceasta are un efect daunator asupra calitatii vietii si asupra mediului in care traim. Deseurile colectate in prezent sunt descarcate la depozite neecologice, care nu pot controla prevenirea poluarii pamantului si a apelor din jur. Nu exista nici un sistem modern pentru sortarea deseurilor colectate si de aceea materialele sunt lasate la intamplare sau ingropate, astfel incat se refoloseste o parte foarte mica din deseurile produse.

Mai putin de jumatate din populatie are acces in mod curent la un serviciu de colectare. Toate acestea conduc la aruncarea gunoaielor in spatii publice, de-a lungul apelor sau drumurilor, pe pamant si in mediul inconjurator.

Practicile curente de aruncare a gunoiului pot cauza poluarea apelor subterane, apelor de suprafata, pot incuraja aparitia viermilor, si pot degaja gaze daunatoare pentru atmosfera.

Desi situatii similare sunt intalnite si in alte judete din Romania si in alte tari ale UE, aceasta se poate schimba rapid introducand noile practici moderne, benefice de altfel pentru populatie si mediul inconjurator.

Obiectivele proiectului

Pentru binele tuturor, si al generatiilor urmatoare, trebuie sa imbunatatim colectarea si eliminarea deseurilor pe care le producem, si sa asiguram "Un viitor mai curat pentru Dambovita".

Dorim ca in Judetul Dambovita, sa nu ramanem in urma cu protectia mediului, ci sa fim unul dintre primele judete care sa atinga standardele europene in gestionarea deseurilor.

Rezultatele generale asteptate ale proiectului sunt:

  • Toate gospodariile din judet vor avea parte de un servicii de colectare transport si depozitare al deseurilor produse prin grija unor operatori calificati. Echipamentele care vor fi cumparate din bugetul proiectului trebuie sa fie in conformitate cu standardele UE si cu cele din Romania si vor fi urmatoarele: 18 vehicule moderne de colectare a deseurilor. 6 vehicule si 84 de containere de metal pentru transportarea deseurilor compostabile. 8 vehicule pentru maturat strada. 4.550 de containere mari care vor fi folosite la blocuri . 115.517 de containere mici pentru uzul caselor individuale .
  • Protejarea mediului si sanatatii umane in judetul Dambovita si in judetele inconjuratoare, care sunt afectate de contaminarea apei si a solului, cauzate de practicile inadecvate folosite in prezent pentru deseuri.
  • Imbunatatirea peisajelor din judet, conducand astfel la imbunatatirea confortului populatiei si la ajutarea creerii unei arii atractive pentru turism.
  • Reducerea volumului deseurilor depozitate in folosul resurselor, prin introducerea sortarii si reciclarii deseurilor menajere.
  • Obtinerea unor venituri ca surse a bugetelor locale din reciclarea unei parti a deseurilor (plastic, hartie, sticla, metal, etc.)

Proiectul are trei componente principale:

  • Un serviciu modern de colectare al deseurilor solide pentru toate apartamentele si casele din judet.
  • Vor fi construite 2 depozite ecologice la Aninoasa si Titu, care vor oferi standarde moderne de gestionare a deseurilor inclusiv sortarea, procesarea deseurilor colectate, si o eliminare a deseurilor ramase, in concordanta cu legislatia in vigoare privind mediul inconjurator.
  • Depozitele de gunoi existente si gropile de gunoi necontrolate vor fi inchise, iar deseurile vor fi indepartate din gropile de gunoi rurale intamplatoare pentru a lasa un mediu curat.

Costul total al acestei infrastructuri ceruta pentru proiect, inclusiv proiectarea executiei constructiilor si cumpararea echipamentelor necesare, este de 26.054.000 euro care este echivalentul a 87 de milioane RON. Trei sferturi din acest cost este suportat prin contributia Uniunii Europene, diferenta fiind asigurata de Consiliul judetean Dambovita dintr-un credit acordat de Banca Europeana de Investitii.

Implementarea proiectului se desfasoara in prezent in concordanta cu urmatorul program tinta:

  • Construirea de instalatii in Aninoasa si Titu pentru reciclare si eliminare:
    martie 2007 pana in martie 2009
  • Inceperea unui nou serviciu de colectare pentru gospodariile din judet:
    ianuarie 2009
  • Indepartarea deseurilor de la gropile de gunoi rurale din jurul Judetului:
    Ianuarie 2009 pana in Martie 2009
© 2007 Consiliul Judetean Dambovita/CJ Dambovita