PE{TERA IALOMI}A

 

Turism

Cursul superior al Ialomitei este bucuria oamenilor! Aceste locuri au fost preamarite candva de Cezar Bolliac, Al. Vlahuta, Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Radulescu.
Deschiderea turistica s-a facut si prin amenajarea drumurilor de acces in zona (inclusiv betonate, cum este cel spre cabana Lespezi), iar pustietatea a fost alungata, locurile fiind astazi populate de oameni statornici in credinta si caracter.

Cu mijloace auto, din D.N. 71 se desprind doua trase: primul, din comuna Moroieni pe langa sanatoriul omonim, al doilea, de la cota 1000 de pe "Paduchiosul", in stanga spre "Dichiu" si coborand apoi la "Zanoaga", de unde ruta devine comuna, cu reperele: cabana Bolboci, lacul omonim, cheile Tatarului, cabana Padina, Complexul monastic "Pestera".

Batrana Ialomita, axul asezarilor din aceasta zona, isi are obarsia in pieptul Bucegilor, la poalele "OMU-lui", fiind leaganul de viata si frumusete al acestui tinut, inca de pe vremea dacilor si a celor dinaintea lor.

Aproape de izvoare, la intrarea in "Pestera Ialomitei", credinciosii si calugarii din comunele invecinate (Pietrosita, Moroeni, Bran, Moieciu s.a.) au construit lacasuri monastice ortodoxe, in mai multe randuri. Bisericile si chiliile, fiind din lemn, au ars in decursul a patru secole de exitenta de patru ori. Ultimul incendiu a distrus totul in anul 1961.
Anul 1993 inseamna renasterea Complexului monastic, la 1 august incepand lucrarile de reconstructie, din temelie, a tot ceea ce astazi ne uimeste, incantandu-ne inima si sufletul.


Cheile Orzei



Cheile Tatarului



Cascada din pe[tera


Altarul din pester\

top