28 iunie – 1 iulie 2011– expoziţie “Mănăstiri Rupestre din Basarabia”

Dată: 29.06.2011

În perioada 28 iunie - 1 iulie 2011 Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte găzduieşte o expoziţie fotografică cu titlul “Mănăstiri Rupestre din Basarabia”. Fotografiile semnate de Dan Bârcea, cineast şi fotograf de origine română stabilit în Austria, au fost expuse până acum la București, Viena, Chişinău, Suceava şi Craiova.


Expoziţia este organizată de studenţii basarabeni din Târgovişte şi Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, cu sprijinul Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte. Vernisajul expoziţiei a avut loc marţi, 28 iunie, ora 17.00, în cadrul   Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti (Casa Aramă) din cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească”, str. Calea Domnească, nr. 181. 

Vizitatorii vor putea admira 30 de imagini ale unor mănăstiri rupestre din spațiul pruto-nistrean care au rămas active, menţinând funcţiile sacerdotale încă vii. În perioada sovietică, acestea au avut mult de pătimit, dar au rămas mai departe contraforturi ale identităţii naţionale asediate.Mănăstirile rupestre au jucat un rol semnificativ în istoria creştinismului de la miazăzi, constituind vreme îndelungată graniţa îndepărtată a Europei creştine. Începând din secolul al XIV-lea mănăstirile rupestre cunosc o renaştere sub influenţa Sfântului Grigorie Palama şi a teologiei isihaste, pe care scrierile sale o legitimează. De asemenea la vernisaj a fost proiectat filmul documentar ”Golgota Basarabiei”, dedicat și evenimentelor din 28 iunie 1940.

Evenimentul este organizat sub egida Platformei civice Acțiunea 2012, o coaliţie de organizaţii care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

 

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Hartă website | Ajutor
Copyright © 2012 Consiliul Judeţean Dâmboviţa